Ethnic Food: 13 εστιατόρια μας ταξιδεύουν στις κουζίνες του κόσμου

Posted by giorgos 09/01/2019 0 ΣΧΟΛΙΑ ΤΟ BLOG ΜΑΣ,

Τι τραβάει η ταξιδιάρικη όρεξή σας; Σούσι, φαλάφελ, τάκος, τορτίγιας ή τίκα μασάλα και πράσινο κάρι; Θα το βρείτε. Γιατί η Αθήνα είναι σούπερ πλουραλιστική, και προσφέρει πιρουνιές από όλες τις έθνικ κουζίνες του κόσμου.

Aνάλογα με τους καιρούς, οι εκτός Ελλάδας γεύσεις φτάνουν σε εμάς είτε από μικρά μαγαζιά που φτιάχνουν άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν στη χώρα μας μαζί με τις πατρογονικές συνταγές τους είτε από ωραία εστιατόρια, φτιαγμένα με φροντίδα από δικούς μας επιχειρηματίες.

Αυτά που έχουν σημασία είναι η αυθεντικότητα της γεύσης και η πληρότητα της εμπειρίας. Στη διακόσμηση ας πούμε, αν και θα περίμενε κάποιος να ανακαλείται το φολκλόρ της χώρας καταγωγής της κουζίνας, πολλά εστιατόρια επιλέγουν το μοντέρνο ντιζάιν. Εξέλιξη, μόδα ή άποψη; Καθένας ορίζει διαφορετικά τον εξωτισμό και, ευτυχώς, τα αθηναϊκά έθνικ μαγαζιά κινούνται σε όλο το παραπάνω φάσμα καλύπτοντας κάθε ανάγκη.

Σε ό,τι αφορά τη γεύση, τώρα, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τις περισσότερες φορές βρίσκεται κοντά στην ορίτζιναλ, κάποιες­ άλλες όμως είναι τόσο μακριά, που μόνο το όνομα του φαγητού στον κατάλογο μένει να θυμίζει το πρωτότυπο. Το καλό είναι ότι το εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί πλέον να εξηγήσει ακριβώς τι και πώς αλλά και να βοηθήσει τον επισκέπτη να επιλέξει κάτι που ταιριάζει στο δικό του επίπεδο εξωτικής γεύσης. Επαγγελματική ωριμότητα λέγεται αυτό κι εκεί βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Στην κορυφή της έθνικ κατηγορίας βρίσκονται τα εστιατόρια με γιαπωνέζικη κουζίνα. Σκληροπυρηνική, δηλαδή μόνο με σούσι, ή fusion –στο ύφος των καλιφορνέζικων maki– ή nikkei (περουβιανο-ιαπωνική κουζίνα), μας έχει συνεπάρει εδώ και καιρό με την αέρινη, σχεδόν καλλιτεχνική φύση της. Η ταϊλανδέζικη κουζίνα δίνει αρωματικό «παρών», με το λέμονγκρας και το πράσινο κάρι να κυριαρχούν. Κάπου εδώ βρίσκεται και η κουζίνα του Βιετνάμ, που στη χώρα μας έχει μάλλον ισχνή παρουσία, αν και είναι το καινούργιο ethnic trend διεθνώς. Τα εστιατόρια με ινδική κουζίνα αποκτούν ένα διαρκώς μεγαλύτερο κοινό που λατρεύει την μπαχαράτη και τη spicy φυσιογνωμία των πιάτων της.

Το Μεξικό έχει εδώ και καιρό μεγάλο φαν κλαμπ και τα μαγαζιά που υπηρετούν αυτήν την κουζίνα ποντάρουν στην ιδιαίτερη αισθητική με τα υπέροχα, εκρηκτικά χρώματα, παίζοντας στα ηχεία ξεσηκωτικές λάτιν μουσικές από όλη τη Νότια Αμερική.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε έτσι φτάνοντας στις εσχατιές του κόσμου. Στην Αθήνα, όπως και σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, όλες οι γεύσεις ζουν αρμονικά η μία δίπλα στην άλλη. Κι εμείς, ευτυχισμένοι κοινωνοί αυτού του virtual γευστικού παραδείσου, απολαμβάνουμε, μαζί με τις μπουκιές του κάρι και τις καυτερές πιπεριές, με τορτίγιες ή με τσόπστικ, τη γεύση ενός κόσμου χωρίς σύνορα, έστω και σε επίπεδο ουρανίσκου. Μια χαρά είναι.

Αφήστε μήνυμα